Physiotherapy

Kinetoterapia

Kinetoterapia sau gimnastica medicală reprezintă un program de exerciţii fizice care ajută la recuperare, după intervenţii chirurgicale  (recuperare după artroscopii  ’- expl.  genunchi, ligamente incrucişate şi colaterale precum şi în hernii de disc).

Kinetoterapia se mai poate folosi şi în următoarele situaţii: - coxartoză, gonartroză,  artroză  şi în recuperarea după paralizii.

ARTROZA, ARTRITA, COXARTROZA: sunt afecţiuni articulare cronice, caracterizate prin deteriorarea cartilajului articular si formarea unor excrescente osoase date de reacţia periostală. Mai frecvent prinde articulaţiile membrelor inferioare si coloana vertebrala, instalându-se în a doua perioada a vieţii, fără a fi exclusă apariţia lor şi la tineri. Artroza este o boala reumatică.

Se poate face o clasificare a bolilor reumatismale astfel:

- Reumatisme inflamatorii (articulare si viscerale);
- Reumatism degenerativ;
- Reumatism articular periferic;
- Manifestări de tip reumatismal în alte afecţiuni.

Elongaţia

Echipament electronic, controlat de microprocesor, este adecvat pentru terapia prin elongaţie continua sau intermitenta, cervicala si lombara.
Terapia urmăreşte elongaţia ligamentelor, tendoanelor, muşchilor paravertebrali, mărirea spaţiilor intervertebrale şi înlăturarea compresiei de pe rădăcinile nervoase.


Elongaţia vertebrală

Este o manevră fizică prin care se urmăreşte lărgirea temporară a spaţiului dintre vertebre, în scopul degajării discurilor intervertebrale. Anatomic, vertebrele sunt solidarizate printr-o formaţiune numită disc intervertebral, cu rol de a prelua eforturile de presiune la nivelul coloanei vertebrale.

În condiţii de efort fizic deosebit sau după o perioadă mai lungă de timp, discul intervertebral preia sarcina de apăsare, se micşorează şi, crescând presiunea la nivelul acestuia, se pote fragmenta şi poate migra către rădăcina unui nerv spinal.

Aici exercită o compresiune aspra rădăcinii nervului, generând un fenomen inflamator tradus prin durere la nivelul musculaturii spatelui, ce se propagă şi la nivelul membrului inferior drept sau stâng. Tabloul clinic cunoscut ca boală este lombosciatica.

Prin tehnica de elongaţie vertebrală se obţine lărgirea spaţiului intervertebral având ca finalitate un fenomen de sucţiune la nivelul discului intervertebral şi degajarea rădăcinii nervului comprimat.
În timpul şedintei de elongaţie vertebrală se obţine o distanţare a fiecărei vertebre, de cca 2,5 mm facilitând repoziţionarea corectă a segmentului tratat.


Indicaţii:

Henia de disc în stadiul subacut;
Artroza vertebrală;
Contracturi musculare la nivel vertebral.
Tratament: În funcţie de afecţiune se efectuează serii de 8-12 şedinţe, nu mai mult de 3 pe săptămână.

Eficacitatea elongației vertebrale este confirmată de dispariția durerii inițiale. Accentuarea durerii contraindică repetarea elongaţiei.

Elongaţia vertebrală se face numai la recomandarea medicului specialist, sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut, în baza unui examen radiologic sau RMN.

Masaj terapeutic

Masajul terapeutic este indicat celor care au suferit recent un accident sau o intervenţie chirurgicală şi ajută la recuperarea rapidă a bolnavului. Masajul terapeutic mai este folosit şi în cazul durerilor de spate şi se masează coloana, mijlocul, omoplaţii, umerii si gatul pentru a trata durerile musculare sau pentru ameliorarea durerilor de coloana. Durerile de spate sunt frecvente mai ales în cazul persoanelor sedentare, şi ajută atât la prevenirea cât şi la tratarea durerilor de spate.  Masajul terapeutic ajuta, de asemenea, la recuperarea fracturilor articulare, intensitatea cu care se face masajul creşte de la şedinţă la şedinţă, în funcţie de pacient şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în zona afectă.

Avantajele masajului sunt limpezi pentru oricine, permite ameliorarea in numeroase boli, calmeaza si curma diverse dureri si simptome, nu dauneaza organismului, usureaza travaliul cardiac prin accelerarea circulatiei de intoarcere, scade incordarea nervoasa generala, relaxeaza musculatura contractata, creste elasticitatea tesuturilor, inlatura depunerile de calciu in tesut, elimina produsi toxici de metabolism, creste forta de contractie musculara, impiedica atrofia musculara, scade grosimea stratului adipos mentinand frumusetea trupului, inlatura oboseala, dureri , indigestii cronice astm si previne infectiile intr-o serie lunga de boli, etc.
Masajul terapeutic poate fi aplicat si omului sanatos pentru ca rolul lui primordial este acela de a preveni bolile si de a mentine organismul in forma.

Reflexoterapia

Reflexoterapia este o ştiinţa foarte veche, folosita pentru tratarea si diagnosticarea, prevenirea diverselor afecţiuni. Reflexoterapia acţionează asemănător cu acupunctura numai ca în loc de ace se foloseşte apăsarea  în talpa piciorului  a unor puncte reflexogene specifice, apăsare care stimulează zone specifice din organism. Organele şi sistemele corpului uman sunt interconectate între ele şi au în acelaşi timp legături vasculare nervoase şi energetice directe cu zonele corespunzătoare reflexogene. Prin reflexoterapie se deblochează si elimina acumulările de toxine din organism. Depunerile toxice sunt considerate în masajul reflexogen principala cauză a îmbolnăvirilor curente. Putem spune că depunerile de toxine în zonele reflexogene, ne arată o defectuoasă funcţionare a organului.
Reflexoterapia se foloseşte ca metoda terapeutica naturista pentru a favoriza relaxarea si vindecarea trupului, a mintii si a sufletului. Reflexoterapia acţionează asupra punctelor energetice aflate in talpa piciorului si in zonele cu probleme.

Tălpile sunt considerate “harta” organismului, fiind punctul in care converg toate terminaţiile nervoase pentru: rinichi, ficat, splina, stomac, plămâni, ochi, urechi, sinusuri, cap, tiroida, paratiroida, intestine, umeri, sâni, limfe, gat, coloana, etc.