Homemade Remedies

Fitoterapia

Fitoterapia urmăreşte administrarea unor ceaiuri, extracte din plante care au efect terapeutic. Folosirea acestei terapii presupune cunoaşterea efectelor, dar şi a reacţiilor adverse deoarece administrarea lor este aceeaşi ca în cazul medicaţiei; este eronată ideea de a crede că această terapie nu are limitele ei sau că administrarea lor nu poate determina şi efecte secundare.


Fitoterapia reprezintă o formă de tratament medical care se bazează pe utilizarea plantelor, fie întregi fie sub forma unor extracte preparate şi a unor esenţe. De mii de ani, plantele au reprezentat sursa primară de medicaţie terapuetică pentru culturile din întreaga lume. În secolul 20 tehnicile de sintetizare şi medicamentele complet sintetice au evoluat, fitoterapia nemaifiind astfel o soluţie de tratament la fel de populară. Totuşi, plantele ocupă încă şi vor continua să ocupe un loc important în medicină în viitorul apropiat. Această tehnică presupune studiul plantelor pentru a stabili care sunt proprietăţile acestora şi cum pot fi acestea folosite în tratarea problemelor medicale.  Medicina bazată pe plante este o formă a fitoterapiei şi multe din remediile folosite în homeopatie îşi au originea în fitoterapie. Extractele din plante sunt de asemenea folosite la prepararea unor produse farmaceutice comerciale, precum medicamentele sintetice care au la bază compuşi din plante. Cercetătorii studiază în mod constant plantele pentru a descoperi noi compuşi farmaceutici şi cum pot fi aceştia folosiţi. Când fitoterapia se realizează în mod responsabil, preparatele folosite sunt standardizate, ceea ce înseamnă că acestea sunt cultivate, recoltate şi procesate astfel încât să se obţină o doză stabilă şi sigură de ingrediente active.

Mulţi prelucrători testează în mod regulat loturi din medicamentele pe care le prepară pentru a confirma prezenţa şi existenţa ingredientelor active în concentraţia dorită, iar producătorii respectivelor medicamente de asemenea cultivă, produc şi recoltează plantele astfel încât să îmbunătăţească performanţa fiabilă.